Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Οι πέντε μεγάλες ανατροπές στο Δημόσιο

Πέντε κινήσεις ματ, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το Δημόσιο, φέρνοντας τα «πάνω-κάτω»… Έτσι προβλέπεται η δημιουργία νέου μισθολογίου, με τις πρόσθετες αμοιβές να καθορίζονται πλέον με βάση την παραγωγικότητα, μετατάξεις κυρίως στην περιφέρεια και μείωση του προσωπικού μέσω και απολύσεων!!!
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο φθινόπωρο, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.
Πάντως ο μήνας Ιούλιος θα είναι «καυτός» για πάνω από 80.000 εργαζομένους του ...Δημοσίου, οι οποίοι θα κληθούν μέσα σε ένα μήνα να επιλέξουν σε ποια νεοσυσταθείσα υπηρεσία θα ήθελαν να μεταταγούν…  Σε περίπτωση μάλιστα που δε το κάνουν… θα μετακινηθούν με το ζόρι. Από την 1η Ιουλίου λοιπόν και για ένα μήνα η κυβέρνηση με σχετική εγκύκλιο θα προχωρήσει σε επιχείρηση ανακατανομής του προσωπικού, γεγονός που σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές. Αρχικά στους υπό μετάταξη υπαλλήλους από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό θα προτείνονται δύο ή τρεις θέσεις.
Αν τις απορρίψουν, θα μεταταχθούν με υπουργική απόφαση διατηρώντας τις αποδοχές που λάμβαναν στην οργανική τους θέση.
Θα πρέπει να τονιστεί πως στο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο το 2012 και το 2013, με στόχο την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ στη διετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια μείωσης προσωπικού θα ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από τις αρχές του 2011.
Με την απογραφή των υπαλλήλων στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα στοιχεία όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο και το ύψος των τακτικών αποδοχών και των επιδομάτων τους. Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα διαχειρίζεται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Με το που ετοιμαστεί η ηλεκτρονική βάση δεδομένων το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει το 2011 στην καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι μετατασσόμενοι ή μεταφερόμενοι στις νέες υπηρεσίες θα διατηρήσουν πλήρως τις μισθολογικές αποδοχές τους και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Οι σκέψεις που κυριαρχούν στο υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι  με το νέο μισθολόγιο θα καταργηθούν τα επιδόματα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα μισθούς «πολλών ταχυτήτων» ακόμη και για υπαλλήλους των ίδιων υπηρεσιών, και θα αναμορφωθούν οι μισθολογικές κλίμακες.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η απογραφή θα φέρει στο φως χιλιάδες περιπτώσεις υπαλλήλων που λαμβάνουν αποδοχές υψηλότερες από αυτές που δικαιούνται βάσει των τυπικών τους προσόντων (π.χ. υπάλληλοι με απολυτήριο Λυκείου λαμβάνουν μισθό που αναλογεί σε απόφοιτο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
 
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου