Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Κατέλαβε το ιρλανδικό πλοίο το Ισραήλ

Στο ιρλανδικό πλοίο επιβιβάστηκε ο ισραηλινός στρατός,  ωστόσο συγκεχυμένες είναι ακόμα οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί. 
Σύμφωνα με το κίνημα Free Gaza, ο ισραηλινός στρατός επιβιβάστηκε με τη βία στο πλοίο, ρίχνοντας πυρά στους ακτιβιστές, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματίες μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, διεθνή μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως οι Ισραηλινοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από τους... ακτιβιστές και να προκληθούν επεισόδια, ενώ αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή το πλοίο κατευθύνεται στο λιμάνι Ασντόντ του Ισράηλ.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει για νέα επίθεση αν συνεχίσουν οι ακτιβιστές προς τη Γάζα.

«Αν δεν συμμορφωθούν, θα πρέπει να επιβιβαστούμε στο πλοίο» δήλωσε το BBC ο αξιωματικός Αβιταν Λιέμποιβιτς. Το Rachel Corrie αγνόησε προηγούμενες εντολές του ισραηλινού στρατού να αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ.

Το πλοίο πιστεύεται ότι βρίσκεται σε διεθνή ύδατα περίπου 56 χιλιόμετρα από τις Ισραηλινές ακτές. Ο Λιέμποβιτς ανέφερε πως το Ισραήλ έχει επικοινωνήσει με το πλοίο, ζητώντας «ευγενικά» να αλλάξει κατεύθυνση για το λιμάνι του Ασντόντ.

 «Αν επιλέξουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες, υποσχόμαστε ότι δεν θα εισβάλουμε στο πλοίο», λέει ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, οι ακτιβιστές είχαν δηλώσει πως δεν θα αντισταθούν σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στο πλοίο.

Σύμφωνα με το κίνημα Free Gaza, οι ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν με τη βία, ρίχνοντας πυρά εναντίον των επιβατών, χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματίες.

Όμως, την ίδια στιγμή, διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για "ειρηνική" επιβίβαση, με τους ακτιβιστές να μην φέρουν αντίσταση και να εκτρέπουν την πορεία του πλοίου προς το λιμάνι της Ασντόντ.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί προειδοποιούσαν για νέα ισβολή κάνουν λόγο οι Ισραηλινοί, αν το ιρλανδικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα δεν σταματήσει την πορεία του και δεν σεβαστεί τις οδηγίες που του έχει δώσει ο ισραηλινός στρατός.



Σύμφωνα με τις πληροφορίες 20 άνθρωποι βρίσκονται εκεί, εκ των οποίων οι 5 Ιρλανδοί, 6 Μαλαίσιοι και εννιά μέλη πληρώματος.Στο πλοίο βρίσκεται και η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης του 1976, Μαϊρίντ Μαγκουάιρ και ο Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Rachel Corrie ήταν αρχικά να συμμετάσχει με το στολίσκο της ελευθερίας, όμως καθυστέρησε λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το πλοίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, αναπηρικές καρέκλες και τρόφιμα. Νωρίτερα, παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν πως το πλοίο αναχαιτίστηκε χωρίς βία, ενώ το Ισράηλ είχε δηλώσει πως είναι υπό στενή παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, τουλάχιστον τρια περιπολικά πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού συνοδεύουν το φορτηγό πλοίο σε μια ζώνη 30 με 35 μίλια ανοικτά των μεσογειακών ακτών, σε διεθνή ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου