Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Νομοσχέδιο – ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Βασικές προϋποθέσεις είναι ο πολίτης να είναι αποδεδειγμένα αδύναμός να μην μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του και να αποδείξει ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα χρέη του.

Το νομοσχέδιο αυτό αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, εκτός των εμπόρων, ενώ ρυθμίζει όλα τα χρέη προς τις τράπεζες, δηλαδή δάνεια καταναλωτικά, στεγαστικά και επαγγελματικά, αλλά και χρέη προς τρίτους.

Από την τελευταία κατηγορία, εξαιρούνται οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από αδικοπραξία του χρεωμένου, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές και οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία Ασφάλισης.

Όπως ορίζει το νομοσχέδιο, ο ...οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει το μηνιαίο ποσό που έχει ορίσει προηγουμένως το δικαστήριο στον πιστωτή του για τέσσερα χρόνια.

Το δικαστήριο θα ορίζει το ποσό που θα καταβάλλεται αναλόγως της οικονομικές και επαγγελματικές καταστάσεις του κάθε οφειλέτη, ενώ δεν ορίζει κατώτατο ποσοστό χρέους που θα καταβληθεί. Μάλιστα, ο οφειλέτης θα μπορεί να πάρει και απαλλαγή από το μέρος αυτό του ποσού, σε περίπτωση που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας ή είναι άνεργος. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ο οφειλέτης θα περνά από “έλεγχο” κάθε έξι μήνες, για τυχόν μεταβολή της κατάστασης του.

Όσον αφορά την κατάσχεση της περιουσίας του οφειλέτη, ο ίδιος μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση της ρευστοποίησης της κύριας κατοικίας του, εφόσον αναλάβει την αποπληρωμή του χρέους που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα τύχει ευνοϊκού επιτοκίου, με δυνατότητα περιόδου χάριτος, και η αποπληρωμή θα διαρκεί σε δόσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 20 χρόνια.

Τις υποθέσεις θα αναλάβει το Ειρηνοδικείο, γι' αυτό και το κράτος θα προχωρήσει άμεσα σε 80 προσλήψεις Ειρηνοδικών, ενώ η εξέταση της υπόθεσης του οφειλέτη θα αρχίζει 6 μήνες μετά την αίτηση του ενδιαφερόμενου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου