Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Στο "σκαμνί" η Ελλάδα για το περιβάλλον

Λίγο πριν την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος η Κομισιόν αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας και τεσσάρων ακόμη χωρών, καθώς ακόμη δεν έχουν δημιουργήσει δίκτυο πληροφοριών για το περιβάλλον, όπως στοιχεία για τη μόλυνση, την ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ. Παράλληλα η χώρα μας κινδυνεύει να παραπεμφθεί και για ελλείψεις στη διαχείριση των ποταμών. 
Η Ελλάδα, που ήδη έχει παραπεμφθεί για αρκετά περιβαλλοντικά θέματα στο... Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν έχει ενσωματώσει την οδηγία 2007/2 ΕΚ για τη "δημιουργία χωρικών πληροφοριών στην Κοινότητα". Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα δεν έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα δεδομένα για το περιβάλλον, που αφορούν από απλές χαρτογραφικές πληροφορίες, όπως δίκτυα μεταφορών και διοικητικές μονάδες μέχρι καίριες περιβαλλοντικές πληροφορίες, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ποιότητα του περιβάλλοντος και η θέση  προστατευόμενων περιοχών.

Αυτό το δίκτο πληροφοριών που επιβάλλει η οδηγία δεν έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και είναι δυσκολότερο να συνδιαστούν διαφορετικού τύπου δεδομένα και να καταρτιστούν σχέδια για οργανωμένη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα όφειλε να είχε ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική νομοθεσία στην εθνική της νομοθεσία πριν από τις 15 Μαϊου 2009.



Προειδοποίηση της Κομισιόν και για τους ποταμούς


Η Κομισιόν έστειλε χθες μία πρώτη προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε 11 ακόμη κοινοτικές χώρες επειδή δεν έχουν υποβάλει σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της.


Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη όφειλαν να δημοσιεύσουν σχέδιο διαχείρισης για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού το αργότερο εννέα χρόνια μετά την έναρξη της ισχύος της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.  Τα κράτη μέλη τα οποία μοιράζονται διεθνείς ποταμούς(π.χ. ο Έβρος) οφείλουν να συνεργασθούν για την κατάρτιση ενιαίου σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής του κάθε διεθνούς ποταμού προκειμένου, να έχουν πλήρη εικόνα των βασικών ζητημάτων για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού και έτσι να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των ποιοτικών και περιβαλλοντικών στόχων που έχουν προκαθορισθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου