Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Οι 15 βασικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Δεκαπέντε βασικές αλλαγές θα περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κλειδώνουν αύριο με την παρουσία ελεγκτών της τρόικας στην Αθηνα.
Στις συναντήσεις που θα γίνουν θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές, ώστε να λάβουν το τελικό «ok» από τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, που θα φτάσουν στη χώρα μας στις 15 Ιουνίου. Εάν όλα πάνε καλά στις συζητήσεις, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Ιουνίου. Το κεντρικό θέμα, πάντως, της διαπραγμάτευσης είναι το ποσοστό της αναπλήρωσης που θα καθορίσει το ύψος της σύνταξης, όπως... προκύπτει και από την αλληλογραφία που έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν, αφού όλα τα υπόλοιπα ζητήματα θεωρείται ότι έχουν κλείσει με δυσμενείς όρους για το σύνολο των Ελλήνων ασφαλισμένων, παλαιών και νέων.
Η αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει ξεκινήσει στις 28 Μαΐου, με τον υπουργό Εργασίας να τονίζει ότι δεν μπορεί να δεχτεί ποσοστό αναπλήρωσης 48%, όπως προέκυπτε από την εφαρμογή και μόνο των όρων που τίθενται στο μνημόνιο, συνεχίστηκε στις 4 Ιουνίου με τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να στέλνει επιστολή στο γενικό διευθυντή της Κομισιόν για να ζητάει καταγραφή όλων των ανοιχτών θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα, ενώ στις 5 Ιουνίου ο Ευρωπαίος επίτροπος έστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας με την οποία τον ευχαριστεί και ζητεί να μην αυξηθούν οι δαπάνες πάνω από το 2,5 του ΑΕΠ. Στην επιστολή απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι προσβλέπει σε «θετική εξέλιξη για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων».
Oι αλλαγές που έχουν οριστικοποιηθεί και δεν ανατρέπονται, αφού αποτελούν και εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές της, είναι:
1. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2015, εισαγωγή ενός ενιαίου ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993.
2. Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που υπηρετούν στο Δημόσιο στα 65 χρόνια, μέχρι το 2013. Αντίστοιχη αύξηση και για τις μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα.
3. Ενίσχυση της σχέσης εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών που λαμβάνονται και οδηγούν στη λεγόμενη αναλογική σύνταξη.
4. Υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου.
5. Περιορισμός του μέσου ετήσιου ποσοστού συσσώρευσης στο 1,2% για βασική και ανταποδοτική σύνταξη, προκαλώντας σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις.
6. Εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής που να αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη συνταξιοδότηση.
7. Αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση από 37 σε 40 έτη, έως το 2013. Η αύξηση αναμένεται να είναι δώδεκα μήνες το χρόνο. Έτσι το 2011 θα χρειάζονται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 τα απαιτούμενα έτη θα είναι 39 και το 2013 θα φτάσουν τα 40.
8. Περιορισμός της πρόσβασης στην πρόωρη συνταξιοδότηση στα 60 έτη, από την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κι εκείνων με 40 χρόνια εισφορών.
9. Αναθεώρηση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων, με την εισαγωγή αυστηρότερων όρων και τακτική επανεξέταση, πιθανότατα από το Δεκέμβριο του 2010 αντί για τα τέλη του 2011, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
10. Μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών κατά 6% ετησίως, για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών. Aυτό φέρνει μείωση της σύνταξης 30% για όποιον αποχωρεί πέντε χρόνια νωρίτερα.
Ασφαλισμένος με 37 έτη που αποχωρεί σε ηλικία 61 ετών θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 24%. Η μείωση θα αφορά τόσο στη βασική όσο και στην αναλογική σύνταξη.
11. Δεν θα υπάρξει καμία ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993.
12. Θα γίνουν σημαντικές περικοπές της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε όχι περισσότερα από 10 τα επαγγέλματα που θα παραμείνουν στη λίστα, ενώ οι αλλαγές θα αφορούν και τους παλαιούς ασφαλισμένους. Η ηλικία συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα πάει από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες το χρόνο και θα ξεκινήσει το 2011.
Έτσι το όριο ηλικίας θα πάει στο 56ο έτος το 2011, το 57ο έτος το 2012, το 58ο έτος το 2013, το 59ο έτος το 2014 και το 60ό έτος το 2015.
Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι δώδεκα μήνες το χρόνο.
13. Εισαγωγή ενός εγγυημένου εισοδήματος βασισμένου σε εισοδηματικά κριτήρια για τους ηλικιωμένους πάνω από τα 65,που είναι η λεγόμενη βασική σύνταξη.
14. Μείωση του αριθμού των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 3 (χωρίς εξαιρέσεις, λένε οι επιτηρητές). Τα ταμεία που θα διατηρηθούν είναι το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ.
15. Μείωση του ανώτατου ορίου στις συντάξεις. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας διατηρήθηκε το ισχύον ανώτατο πλαφόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου