Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Πειραματική θεραπεία σώζει από τον Έμπολα

Πειραματόζωα τα οποία είχαν μολυνθεί με το θανατηφόρο στέλεχος του ιού Έμπολα, επέζησαν χάρη σε μία δοκιμαστική γενετική φόρμουλα που τους παρασχέθηκε από Αμερικανούς ερευνητές.
Οι ερευνητές, έχοντας τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Πενταγώνου, δοκίμασαν τη θεραπεία αρχικά σε χοιρίδια και στη συνέχεια σε μαϊμούδες "ρέζους μακάκους".
Η θεραπεία χρησιμοποιεί μικροσκοπικά σωματίδια γενετικού υλικού, που καταφέρνουν να... αποδιοργανώνουν την αναπαραγωγή του ιού, ενώ σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά, που ένα φάρμακο παρέχει προστασία σε πειραματόζωα, καθώς και ότι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό, που μεταδίδεται με τη στενή επαφή.
Ό Έμπολα προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, με συνέπεια ο ασθενής να αιμορραγεί ασυγκράτητα, συχνά από το στόμα, τα μάτια και τα αυτιά, μέχρι να πεθάνει. Το πιο θανατηφόρο είναι το λεγόμενο "στέλεχος του Ζαΐρ", γνωστό στους ιολόγους με το ακρωνύμιο ΖΕBOV, που έχει ποσοστό θνησιμότητας 80% - 90%.
Το νέο φάρμακο περιέχει ένα είδος γενετικού υλικού RNA (siRNA), που έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να μπλοκάρει τη δράση συγκεκριμένων γονιδίων και έτσι να αποδιοργανώνει τον μηχανισμό των ενζύμων, τα οποία επιτρέπουν στον ιό να αναπαράγεται. Με τον τρόπο αυτό, το φάρμακο δίνει χρονικό περιθώριο περίπου μια εβδομάδα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού για να αναλάβει την καταπολέμηση του ιού.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, αν και η ανακάλυψή τους αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου, χρειάζεται ακόμα πολύς χρόνος μέχρι να γίνουν τα κατάλληλα τεστ ασφαλείας και η θεραπεία να μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους.
Η εργασία χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Άμυνας για την Μείωση των Απειλών, ένα παρακλάδι του αμερικανικού Πενταγώνου, που ασχολείται με την αντιμετώπιση των όπλων μαζικής καταστροφής.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 1976, όταν ανακαλύφθηκε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστοί περίπου 1.200 θάνατοι ανθρώπων από τον ιό Έμπολα, σε σύνολο 1.850 περιστατικών. Ο ιός θεωρείται ότι βρίσκει φυσικό καταφύγιο σε αρκετά είδη αφρικανικών νυχτερίδων, ενώ οι γορίλες και άλλες πίθηκοι είναι ευάλωτοι σε αυτόν.
Η νέα πολλά υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδος ανακαλύφθηκε από ομάδα ερευνητών υπό τον Τόμας Γκάισμπερτ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίουτης Βοστώνης, σε συνεργασία με ερευνητές της μικρής καναδικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Tekmira Pharmaceuticals, και παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget