Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Το Ισραήλ θα εμποδίσει «και με τη βία» τα σκάφη για Γάζα


Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα εμποδίσει, με τη βία εάν χρειαστεί, τον διεθνή στολίσκο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, στην περίπτωση που επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές του παλαιστινιακού εδάφους, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ.

«Θα προσπαθήσουμε, με ειρηνικό τρόπο, να... τους εμποδίσουμε να πλησιάσουν τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας», τόνισε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «καθ΄ομολογίαν των ίδιων των οργανωτών, δεν πρόκειται για μια ανθρωπιστική επιχείρηση, αλλά για μια προκλητική ενέργεια, που στόχο έχει μια αντιπαράθεση με τον ισραηλινό στρατό για προπαγαδανδιστικούς σκοπούς».


Το πρωί του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι δύο από τα εννέα σκάφη του «Στολίσκου Ελευθερίας» παρουσίασαν βλάβη στα υδραυλικά συστήματα διεύθυνσης, κάτι το οποίο κατά τους οργανωτές δημιουργεί υποψίες για σαμποτάζ, καθώς μία επιθεώρηση έδειξε πως δεν υπήρξε τεχνικό λάθος.


Οι οργανωτές του εγχειρήματος θέλουν να μεταφέρουν περίπου 700 ανθρώπους και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.


Μέχρι το μεσημέρι, τα σκάφη εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Κύπρου, περιμένοντας να μπορέσουν να παραλάβουν ευρωβουλευτές, κάτι που δεν επιτρέπουν οι κυπριακές αρχές.


Οι οργανωτές εκτιμούν ότι οι κυπριακές αρχές υπέκυψαν στις ισραηλινές πιέσεις, κάτι που η Λευκωσία αρνείται κατηγορηματικά.


Ο Σόμερ-Χούντβιλ, μέλος της Διεθνους Εκστρατείας Πολιτών για την Προστασία του Παλαιστινιακού Λαού, υπογράμμισε πως ο στολίσκος ήθελε να αποφύγει να χρειαστεί να καταπλεύσει σ' ένα από τα λιμάνια του κατεχόμενου από την Τουρκία βόρειου τμήματος του νησιού, για να παραλάβει τους ευρωβουλευτές.


Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις ανέφερε ότι ένα από τα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα κατέπλευσε στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Το πλοίο έχει σημαία των ΗΠΑ και πλήρωμα από την Ιρλανδία. Στο πλοίο επιβαίνουν και δύο Γερμανοί βουλευτές.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλήρωμα επέκρινε τις Κυπριακές αρχές για τη στάση τους και ευχαρίστησε τις «αρχές» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος.


Ο βουλευτής του ΣΥΝ Τάσος Κουράκης αναχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου από το αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη μετά την ανεπιτυχή προσπάθειά του να επιβιβαστεί στο σκάφος «Σφενδόνη».


Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του, εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης να αποτρέψει την επιβίβασή στα σκάφη, η οποία είπε, «ήταν στα όρια της νομιμότητας».


Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι Έλληνες και Κύπριοι ακτιβιστές αρνήθηκαν να μεταβούν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, όπως έπραξαν ξένοι ακτιβιστές, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούσαν να προσδώσουν με τον τρόπο αυτό νομιμότητα σε λιμάνια, τα οποία τελούν υπό κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου